Acupunctuur Hillegersberg-Schiebroek

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en is door de Wereldgezondheids- organisatie WHO officieel erkend. Traditionele Chinese Geneeskunde is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief kan werken.

U vindt op mijn website www.tobeacupunctuur.nl alle informatie betreffende mijn werkzaamheden als acupuncturist. Daarnaast kunt u ook contact met mij opnemen via renetobe@gmail.com en op mijn telefoonnummer 06-53973532.

 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en is door de Wereldgezondheids- organisatie WHO officieel erkend. Traditionele Chinese Geneeskunde is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief kan werken.

De Traditionele Chinese Geneeskunde steunt op het inzicht dat kwalen voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam.

Om die verstoringen te herstellen, plaatst de acupuncturist, na een diagnose, dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam. Daar voelt u doorgaans vrijwel niets van. Daarnaast beschikt de Chinese geneeskunde over aanvullende technieken en kunt u soms een advies krijgen om kruiden te gebruiken of zich aan een dieet te houden.

De acupuncturist kan het lichaam vaak zo reguleren, dat het energie-evenwicht zich blijvend herstelt. Uw klachten verminderen sterk of verdwijnen volledig. Acupunctuur kan ook dienen als symptoombestrijdende of pijnstillende therapie, bijvoorbeeld als lichaamsfuncties door een ongeval onherstelbaar verstoord zijn.

 

Hoe werkt acupunctuur?

Bij acupunctuur plaatsen we op gedefinieerde punten dunne naaldjes (0,2 mm) in de huid. In principe is het plaatsen van een acupunctuur naald niet pijnlijk. Het activeren van een acupunctuur punt kan afhankelijk z van waar het punt zich bevindt een bepaalde sensatie geven (bv een trekkend gevoel of een schokje).

Door middel van een naald beinvloeden we de energie in een meridiaan, en daarmee in een orgaan. Door meridianen en organen te beinvloeden kunnen we ziekten behandelen en gezondheid bevorderen.

Om bij chronische aandoeningen met acupunctuur resultaat te hebben moet je het regelmatig doen. In het begin van de behandeling kan dat 1 of 2 keer per week zijn, later 1 keer in de maand.

 

Fysiologische veranderingen

Vaak vragen mensen zich af hoe dat nou precies werkt. Immers: westers onderzoek heeft laten zien dat meridianen niet gebaseerd zijn op westerse fysiologische structuren. Vervolgens vraagt zij zich hoe het kan dat iets wat er westers niet is toch werkt.

Het is namelijk wel aangetoond dat als gevolg van het prikken van naalden op specifieke plekken fysiologische veranderingen plaatsvinden. Bovendien is aangetoond dat acupunctuur werkt bij dieren. En omdat verondersteld wordt dat dieren niet gevoelig zijn voor het placebo-effect mogen we concluderen dat acupunctuur werkt.

 

Acupunctuur punten

Het misverstand ontstaat in feite al door de interpretatie van chinese kennis door westers ingestelde onderzoekers. Om het makkelijker te maken werden de acupunctuur punten op oude kaarten van de mens verbonden door lijnen.

Op die manier kon je zien welke groep van punten bij elkaar hoorden. Westerse onderzoekers hebben verondersteld dat er dus ook werkelijk een verbinding loopt; als het ware als een bloedvat of zenuw.

In de chinese geneeskunde is het stelsel van meridianen een uitgebreid netwerk van verschillende soorten meridianen. Een gedeelte loopt onder de huid, door bindweefsel en spieren, een ander deel loopt door de bloedvaten.

Dit is zo wijd vertakt dat er zeker geen sprake is van een lijn. Hoe kan het dan toch dat een naald op specieke punten (soms maar enkele millimeters groot) een specifiek effect heeft?

 

Meridianan

Er zijn 12 meridianen, elk van deze meridianen is een uitgebreid netwerk. Voor therapeutische doeleinden gebruiken we over het algemeen de zogenaamde hoofdmeridiaan.

Dit is het enige meridaanonderdeel dat specifieke punten heeft. Van de die 12 meridianen lopen er 6 naar de handen, en 6 naar de voeten. Van elk van die 6 zijn er drie yang en 3 yin. De meridianen worden genoemd naar de verhouding tussen yin en yang.

 

Ying & Yang

Als we in gedachte de doorsnede van een onderarm bekijken, dan heeft deze ook een yinne en een yange kant. De binnenkant is bleker en is niet of weinig behaard (yin), de buitenkant is roder en meer behaard (yang). In het denksysteem van yin en yang worden deze vaak beschreven in 6 verhoudingen.

Elk van die specifieke verhoudingen zijn karakteristiek voor effecten die optreden. Dezelfde verhoudingen worden bijvoorbeeld ook gebruikt om het seizoen te beschrijven.

Als we deze verhoudingen projecteren op de denkbeeldige doorsnede van de onderarm, dan liggen de meridianen op de plek waar deze specifieke verhouding aanwezig is.

De punten liggen op die denkbeeldige lijn. In de lengte richting van de meridiaan verandert echter structuur van het weefsel, en daarmee de werking van het punt. De punten kan je zien als zend / ontvang-stations die elkaar sterker beïnvloeden als ze op een meridiaan liggen.

Contactgegevens:

Fysiotherapie Hillegersberg-Schiebroek
Adrianalaan 161
3053 MB te Rotterdam (Hillegersberg-Schiebroek)
Mob: 06 - 53 97 35 32
Tel: 010 - 422 34 13
E-mail: renetobe@gmail.com

Telefonisch & sms mogelijk op:
maandag t/m vrijdag 07.30u tot 18.30u

Betaalgegevens:
NL58 ABNA 0443490791
Ter name van: Tobe Fysiotherapie
KVK: 24460796

Tobe Acupunctuur:
(Acupunctuur Rotterdam)
www.tobeacupunctuur.nl

Tobe Meditatie:
Psychosociale therapie, mindfulness & yoga
www.tobemeditatie.nl